Adverteren

Belangrijke informatie hypotheekrente


Geldzaken 09 Feb 2021
Belangrijke informatie hypotheekrente

Als je een woning gaat kopen of je gaat een hypotheek versluiten dan krijg je vroeg of laat hoe dan ook te maken met een hypotheekrente. De hypotheek is eigenlijk een lening voor je huis. Je betaalt dan rente over het bedrag wat je gaat lenen en dat is de hypotheekrente. De rente bepaalt onder andere hoeveel je per maand aan woonlasten moet betalen en als de rente laag is, dan heb je dus per maand ook lagere kosten. Momenteel is de rente laag en dat is dus ideaal en zeker als je de rente dan langere tijd vast kunt zetten. Hierdoor heb je namelijk zekerheid dat je de komende jaren lagere maandlasten hebt voor je hypotheek.

Opbouw hypotheekrente

De hypotheekrente wordt bepaald door een paar factoren namelijk de inkoopprijs, risico’s en de kosten. Hoe gaat dat in zijn werk?

  • Inkoopprijs, er is altijd geld nodig om een hypotheek te verstrekken. Een hypotheekaanbieder gaat vaak geld lenen bij de centrale bank en kan het dan weer aan jou lenen. Ze betalen hier rente over en jij dus ook.
  • Risico’s, je woning is het onderpand als je een hypotheek gaat afsluiten. Een hypotheekaanbieder heeft geen onderpand, ze lopen dus meer risico en betalen ook meer als ze geld lenen. Dan is er nog het renterisico, de rente kan stijgen in de tijd van het aanbod en het afsluiten van een hypotheek. Er is ook nog een kredietrisico, een risico van een bank wat ze lopen als mensen niet kunnen betalen (bijv. als ze werkloos raken).

Hoe hoog is jouw hypotheekrente?

Als je een hypotheek hebt afgesloten, dan is het aan te raden om eens te kijken wat je nou per maand moet betalen en hoe hoog de rente is vastgesteld. De laatste jaren is de rente namelijk zo flink gedaald, dat steeds meer mensen de keuze maken om de hypotheek over te sluiten omdat ze daardoor veel goedkoper kunnen wonen. Misschien had je eerst 5% rente en nu kan dat 1% worden, dat is een flinke besparing, maar je moet wel rekening houden met het risico dat je wel een boeterente moet betalen.

No cure no pay incasso
Internet 31 Mar 2021

No cure no pay incasso

Website laten maken
Internet 24 Mar 2021

Website laten maken

Artikel plaatsen?

Gemakkelijk uw artikel plaatsen op onze website? Dat kan direct en vandaag nog online!

Artikel plaatsen