Adverteren

Hypotheek oversluiten, hoe werkt het?


Geldzaken 01 Feb 2021
Hypotheek oversluiten, hoe werkt het?

Je hebt anderen misschien wel eens horen zeggen dat ze de hypotheek oversluiten, maar wat houdt dat in en hoe werkt het? Daar leggen we je graag wat meer over uit. Het is belangrijk dat je wel weet wat je gaat doen, want oversluiten is niet altijd interessant voor iedereen. Als je namelijk een flinke boete moet betalen, dan kan het wel eens zijn dat het je juist meer geld kost en dat wil je niet. Win daarom altijd eerst vrijblijvend advies in zodat je goed voorbereid bent op de keuze die je maakt. 

Wat is oversluiten?

Als je een hypotheek gaat afsluiten, dan kies je vaak een periode waarbij de rente vast wordt gezet. Vaak wordt er gekozen voor tien jaar of langer. Maar in de tussentijd kan de hypotheekrente wel veranderen voor nieuwe hypotheken. De laatste tijd is de rente enorm gedaald en dat kan dan interessant zijn voor je, je zou namelijk ook wel die lage rente willen op jouw hypotheek! Als je daar wat mee wil doen, dan moet je je lopende rentecontract stoppen en dan overstappen naar een lagere rente. Maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Je moet er vaak wel wat voor betalen, je kunt hierbij denken aan de boeterente, want de geldverstrekker loopt geld mis omdat je elders je hypotheek wil afsluiten. Alleen als je je overstap gaat doen als de rentevaste periode is afgelopen, dan betaal je geen boeterente, de moeite waard om dat even te bekijken! 

Oversluiten zo werkt het!

Op het moment dat je denkt aan hypotheek oversluiten, kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je hypotheekadviseur. Dan kan er berekend worden voor jou of het zinvol is om over te stappen. Er kan dan bekeken worden welke kosten je nu maakt, hoeveel goedkoper het kan zijn en wat het overstappen zelf kost. Let er goed op dat de oversluitkosten kunnen bestaan uit advies en bemiddelingskosten, taxatiekosten, hypotheekaktekosten, boeterente en kosten van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Artikel plaatsen?

Gemakkelijk uw artikel plaatsen op onze website? Dat kan direct en vandaag nog online!

Artikel plaatsen